Σμηγματογόνος κύστη
Το σμήγμα αποτελεί φυσικό λιπαντικό του δέρματος. Η σμηγματογόνος κύστη αποτελεί επίκτητη βλάβη του δέρματος και οφείλεται σε απόφραξη του εκφορητικού πόρου ενός σμηγματογόνου αδένα και παρατηρείται συχνότερα στην περιοχή της κεφάλης και του τράχηλου και την μεσότητα του στέρνου. Η αντιμετώπιση της είναι η χειρουργική της εκτομή εν μπλοκ με το τοίχωμα της.
Επιδερμοειδής κύστη
Η επιδερμοειδής κύστη αποτελεί επίκτητη βλάβη που προκαλείται συνήθως μετά από μικροτραυματισμό και εμφύτευση κυττάρων του δέρματος εντός των υποκείμενων ιστών. Μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να δώσει κλινική συμπτωματολογία. Εντοπίζεται συχνότερα στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. Η χειρουργική εκτομη της μαζί με το τοίχωμα της είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της.
Λίπωμα
Πρόκειται για καλοήθη όγκο που αποτελείται από οργανωμένα λιποκύταρρα τα οποία διαφέρουν σε συμπεριφορά από το λιπώδη ιστό που υπάρχει στο υποδόριο. Έχει την τάση να μεγαλώνει προοδευτικά σε μέγεθος ανεξάρτητα από την αύξηση ή τη μείωση του βάρους του ατόμου και να προκαλεί αναλόγως της εντόπισης του αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα. Ο τρόπος αντιμετώπισης του είναι η χειρουργική εκτομή. Οι συνηθέστερες περιοχές εμφάνισης ενός λιπώματος είναι το μέτωπο, ο αυχένας, ο τράχηλος, οι ώμοι, η ράχη, ο θώρακας, τα άνω και κάτω άκρα.
Σπίλοι
Οι Σπίλοι είναι οι πιο συχνές καλοήθεις βλάβες που εμφανίζονται στο δέρμα. Μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση αλλά συνήθως αναπτύσσονται κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Δεν είναι απειλητικοί άμεσα για την υγεία αλλά πάντα υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να εξαλλαγούν σε δυσπλαστικούς σπίλους που μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθες μελάνωμα. Η αλλαγή στην μορφή ενός σπίλου ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα θα πρέπει να θορυβήσει τον ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει μια δερματολογική εξέταση. Επί υποψίας εξαλλαγής ενός σπίλου σε δυσπλαστικό ή μελάνωμα τότε πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρείται χειρουργικά και να αποστέλλεται για παθολογική εξέταση.
Ακτινική υπερκεράτωση
Βλάβη που εμφανίζεται σε περιοχές που υπόκεινται σε έντονη ηλιακή έκθεση στα ακάλυπτα μέρη του σώματος όπως η κεφαλή και οι ραχιαίες επιφάνειες των άκρων. Η κακοήθης εξαλλαγή είναι συχνή έως και το 15-20% των περιπτώσεων. Η θεραπεία της αναλόγως της περίπτωσης μπορεί να γίνει με τοπική φαρμακευτική αγωγή, κρυοπηξία, καυτηρίαση ή χειρουργική εκτομή.
Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση
Πρόκειται για τη συχνότερα εμφανιζόμενη καλοήθη βλάβη που αναπτύσσεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικίαα των 40 – 50 ετών και κυρίως σε άτομα που έχουν υποστεί έντονη έκθεση στον ήλιο. Είναι καλοήθεις βλάβες και δεν είναι επικίνδυνες από ογκολογικής πλευράς. Λόγω του συχνά εντόνου σκούρου χρώματος μπορεί να μιμηθούν την παρουσία ενός μελανώματος και να προκαλέσουν ανησυχία. Η διαφοροδιάγνωση γίνεται εύκολα από έναν/μια έμπειρο/ή δερματολόγο μέσα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Η αντιμετώπιση τους πραγματοποιείται μόνο για αισθητικούς λόγους και οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την κρυοπηξία, την ηλεκτροκαυτηρίαση, την χειρουργική εκτομή και την αφαίρεση με Laser.
Ξανθελάσματα
Τα ξανθελάσματα είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος οι οποίες εμφανίζονται κατεξοχήν στην περιοφθαλμική περιοχή. Αποτελούν συναθροίσεις χοληστερόλης και εμφανίζονται συνήθως σε άντρες και γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών. Τα ξανθελάσματα αποτελούν εντελώς ακίνδυνες βλάβες και η αντιμετώπιση τους πραγματοποιείται μόνο για αισθητικούς λόγους. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την εκτομή με CO2 laser ή με χειρουργική αφαίρεση. Επί πολλαπλών εντοπίσεων η αφαίρεση μπορεί να συνδυαστεί με επέμβαση βλεφαροπλαστικής.
Θηλώματα – Ακροχορδόνες
Τα θηλώματα ή ακροχορδόνες είναι μικρές μισχωτές προσεκβολές του δέρματος που μοιάζουν με σπίλους και εμφανίζονται κατεξοχήν στο λαιμό, τις μασχάλες και την περιοχή κάτω από το στήθος ή το στηθόδεσμο στις γυναίκες, δηλαδή περιοχές που υπάρχει χρόνια τριβή του δέρματος. Τα θηλώματα δέρματος αποτελούν ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αφορά σχεδόν όλες τις ηλικίες. Η εμφάνιση τους οφείλεται σε μια οικογένεια ιών που ονομάζεται ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων και αποτελούν εντελώς καλοήθεις βλάβες. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την αφαίρεση με CO2 laser, την ηλεκτροκαυτηρίαση και την χειρουργική εκτομή.